Voetwijdte en breedte

Voetwijdte en breedte

Heeft u dat ook? Dat er allerlei kleding in uw kast hangt of ligt waar verschillende maten in staan en wat desondanks goed past?

De ene lengte is de andere niet

In de kledingbranche zijn maten niet universeel. Daarom heeft u van het ene merk de ene maat nodig en van het andere merk een andere maat. Soms valt iets groter of kleiner uit en is het weer anders.

Bij schoenen is het hetzelfde: de maatvoering per fabrikant verschilt en vrijwel iedere fabrikant heeft wel een leest in zijn collectie die iets langer of korter uitvalt dan de rest. Soms weten we dat op het moment dat we de inkoop doen, maar vaak komen we pas erachter als de schoenen geleverd zijn. Zo wordt het kopen van schoenen zonder te passen er niet makkelijker op.

Als het om schoenen gaat, het liefst schoenen die goed zitten, is het volgens ons nog altijd het handigste om in de winkel te komen passen. Want het is toch weer gedoe om schoenen die niet lekker blijken te zitten terug te sturen en daar wordt niemand blij van. Bijkomend voordeel als u naar de winkel komt: u rekent alleen de schoenen af die u koopt. De schoenen die het uiteindelijk toch niet geworden zijn, betaalt u natuurlijk niet. U hoeft ze ook niet op te ruimen en al helemaal niet in te pakken en terug te sturen. Naar de winkel en passen, een ouderwets concept? Ja, misschien wel. Maar wat geeft dat?

Voetwijdte en breedte.. uh? 

Oh ja, nog even een korte uitleg wat betreft Voetwijdte en breedte

Deze begrippen worden vaak door elkaar gebruikt, terwijl het verschillende dingen zijn. Breedte, met betrekking tot schoenen, is de afstand van links naar rechts. De aanduiding wijdte betreft de totale omvang.

Een voorbeeld: op een zool van een bepaalde breedte kunnen schoenen in verschillende wijdtematen gemaakt worden. De smalste wijdte heeft weinig volume, de gemiddelde wijdte wat meer en de breedste wijdte heeft de meeste omvang. Bij damesschoenen gebruiken fabrikanten vaak één zool om wijdte E, G en H op te maken. Dit is goedkoper dan zolen in verschillende breedtes en eenvoudiger tijdens de productie.

En ja, wat voor lengte geldt, geldt ook voor breedtes: fabrikanten hanteren verschillende uitgangspunten voor “hun” breedte, dus waar u van de ene fabrikant met een G-wijdte toekunt, heeft u van de andere fabrikant misschien een H- of een E-wijdte nodig.

Omwille van de compleetheid van dit verhaal: als u een eigen inlegzool draagt, maakt het voor het volume in de schoen wezenlijk uit of het voetbed van de fabrikant dik of dun is… Want als er een dik voetbed uit de schoen gaat ontstaat er veel meer ruimte dan wanneer het maar een dunnetje is.

“Derks ……voor wie z’n voeten lief heeft!”

K.Derks

® Podologie Methode Derks multifactoriële voetdiagnostiek