Kindervoeten

Kindervoeten

In Nederland wordt 98% van de kinderen geboren met gezonde voeten. Vóór het 10e jaar heeft 50% van de kinderen een voetafwikkeling ontwikkeld door het dragen van onjuist/ slecht passend schoeisel*.
Vrij naar het motto “Nieuwe schoenen kun je kopen, nieuwe voeten niet”, doen wij ons uiterste best om de voeten van onze jongste klanten gezond te houden.

Eerste schoenen

Ons advies is om zo lang mogelijk te wachten met het kopen van het eerste paar kinderschoenen: pas als uw kind zelfstandig (los) kan lopen.
De baby-/ peutervoet is bijna net zo soepel en bewegelijk als een hand. Al die bewegelijkheid zorgt voor een goede ontwikkeling van spieren en pezen. Zodra u zo’n soepel voetje in een schoen stopt, wordt de bewegelijkheid beperkt. Dat is jammer, want dit remt een gezonde ontwikkeling van o.a. de spieren.

Daarom: zolang uw peuter nog niet loopt én op alle momenten dat hij niet loopt, maar zit of slaapt: trek uw peuter of kleuter’s schoenen en sokken uit zodat zijn voetjes lekker de ruimte hebben.
Wat ook heel goed is: blootsvoets lopen over een zachte, ongelijke ondergrond, zoals zand, strand, gras, grind, een dikke, zachte mat of een grote trampoline. Een ongelijke ondergrond stimuleert het lichaam om zelf te stabiliseren en het activeert de spierwerking van de voeten.

Veel peuters zetten rond de 14-15 maanden hun eerste stapjes los. Sommige peuters zijn (veel) sneller, andere nemen zich meer tijd.
Wanneer u bij ons in de winkel komt, meten we de beide voeten op, dit gebeurt op een digitaal meetapparaat waarop uw kind eventjes stilstaat. Het apparaat geeft de absolute lengte en breedte in millimeters weer en geeft een indicatie voor de schoenmaat.
Wanneer u daarmee akkoord gaat, slaan we de meetgegevens van uw zoon of dochter op, zodat we elke keer dat u komt om te laten meten, kunnen zien hoeveel hij of zij gegroeid (of niet gegroeid) is ten opzichte van het vorige bezoek. Zo kunnen we zien of de voeten van uw kind schoksgewijs groeien of juist heel gestaag, of hij net een groeispurt achter de rug heeft of dat er een aankomt. Bij grotere kinderen is het handig om inzicht te krijgen wanneer de groei gestopt is.

In de winkel staat het grootste deel van onze collectie, maar het kan zijn dat de schoen die u mooi vindt er niet in de juiste maat of wijdte is. Na overleg met u en uw zoon of dochter om te inventariseren wat voor schoenen de voorkeur hebben, halen we schoenen op in de juiste lengte- en wijdtemaat op en gaan we passen.