Over ons

Van 1934 tot nu

Veel klanten die ons voor het eerst bezoeken vertellen vol verbazing dat waar ze ook in Harderwijk staan, vrijwel iedere passant ze peilloos weet uit te leggen wat de kortste weg naar onze winkel is.
Ook post, alleen geadresseerd met “Derks” en “Harderwijk”, komt zonder vertraging aan.
Mogelijk heeft meer dan 80 jaar ondernemerschap gemaakt dat ons bedrijf een vaste waarde is, tussen de dolfijnen en de ambachtelijk gerookte paling.

De inschrijving bij de Kamer van Koophandel dateert uit 1934. In mei van dat jaar begon Karel Derks senior zijn eenmanszaak, K. Derks Schoenen en Lederwaren.  De voornaamste activiteit was schoenreparatie, zijn drie zonen hadden elk een eigen wijk waar op woensdag de te repareren schoenen opgehaald, en vervolgens weer gerepareerd thuis bezorgd werden.
Na een tiental jaren startte Derks Senior voorzichtig met het inkopen van partijen schoenen en gaandeweg werd het accent verlengd van schoenreparatie naar schoenverkoop.
Begin jaren ’70 nam Karel Derks junior het roer over van zijn vader en werd verantwoordelijk voor de gang van zaken. In die tijd was “Derks” een “doorsnee” familieschoenenwinkel. Naast een breed assortiment aan heren-, dames- en kinderschoenen in allerlei soorten en prijzen werden er ook alle mogelijke lederwaren en nagelknipgarnituur verkocht.

onderhoud-afb

In de loop der jaren veranderde de filosofie van “schoenen voor iedereen” naar “schoenen voor elke voet”. Pasvorm kwam centraal te staan en schoenen die niet gemaakt waren om lekker op te lopen of anderszins pasvormtechnisch niet aan de criteria voldeden kwamen werden niet meer ingekocht.

Het assortiment omvat damesschoenen (van maat 34 t/m maat 46), herenschoenen (van maat 38 t/m maat 52), kinderschoenen (in 6 verschillende breedtematen), (berg) wandelschoenen, werkschoenen en pantoffels/ slippers voor in en om huis. En natuurlijk de bijbehorende accessoires: (berg) wandelstokken, sokken en natuurlijk de verschillende onderhoudsmiddelen.

Zo’n 95% van de schoenen heeft een uitneembaar voetbed, zodat ze geschikt zijn voor een eigen inlegzool. Het team is elke dag in touw om te luisteren, te adviseren, te informeren, mee te denken, de juiste schoen te vinden, te verkopen en alle het andere dat erbij komt kijken om de klant tevreden te stellen. Lastig? Welnee, het leuke van werken bij Derks is juist dat ieder teamlid met zijn persoonlijke inbreng verschil kan maken. Elke dag opnieuw.