Home arrow Visie

Visie

In het pittoreske stadje Harderwijk, o.m. bekend door het Dolfinarium en de ambachtelijk gerookte paling, is in de Donkerstraat, middenin het centrum van de oude binnenstad de schoenenspeciaalzaak van K.Derks gevestigd. Deze schoenenspeciaalzaak viert in 2014 hun 80 jaar jubileum en is van oudsher een familiebedrijf. De huidige eigenaar, dhr. K. Derks, nam het roer ruim 45 jaar geleden over van zijn vader en is sindsdien verantwoordelijk voor de gang van zaken. Toen hij aan het hoofd kwam te staan, was het een "doorsnee" schoenenwinkel en werden er naast een breed assortiment aan heren-, dames- en kinderschoenen in allerlei soorten en prijzen ook alle mogelijke lederwaren verkocht.

Onder de leiding van dhr. K. Derks is er geleidelijk aan veel veranderd. Het is nu een totaal ander type schoenenwinkel dan het dertig jaar geleden was. De titel speciaalzaak is derhalve met recht. Er worden nog steeds allerlei soorten heren-, dames-, en kinderschoenen verkocht in vrijwel alle breedte- en lengtematen.

In ieder segment is er een ruime keus aan gerenommeerde merken. Daarnaast is er een groot aanbod aan (berg) wandelschoenen en worden er tevens zowel de confectie pantoffels, als de specialistische verbandpantoffels en ook werkschoenen met en zonder stalen neus en hardloopschoenen verkocht. Uiteraard biedt het assortiment ook keuze uit diverse accessoires, waaronder (berg) wandelstokken, sokken en natuurlijk de verschillende onderhoudsmiddelen.

Het merendeel van de schoenen die bij Derks verkocht worden, heeft een uitneembaar voetbed. Voor mensen die inlays dragen is dit van groot belang, daar deze anders niet in nieuw aan te schaffen schoeisel gedragen kan worden. Thans zijn er iedere dag een tiental medewerkers in de weer om, indien gewenst, te adviseren, te verkopen en de inmiddels zelf ontwikkelde specialiteiten uit te voeren. Door deze filosofie en werkwijze is er intussen landelijke bekendheid ontstaan; de klantenkring groeit nog dagelijks.

Sinds dhr. Derks het bedrijf overnam, raakte hij meer en meer geïntereseerd in voeten en daaraan gerelateerde lichamelijke klachten. Aan het begin van de jaren tachtig startte hij, in eerste instantie alleen, later samen met zijn echtgenote (die arts van beroep was), met het volgen van diverse cursussen op het gebied van voeten en houding. Toen ze alles gevolgd hadden wat er toentertijd op dit vakgebied binnen Europa te volgen was, brachten ze het geleerde, tesamen met de theoretische vakkennis van mw. Derks-Roskam en de praktische kennis van dhr. Derks samen. Aanvankelijk zaten ze in werkgroepjes met enkele andere enthousiastelingen, later ontwikkelden ze hun eigen cursus Podologie. Deze tweejarige avondcursus wordt nu al vele jaren gedoceerd in hun "Centrum voor Podologie". In dit Centrum, op dezelfde locatie als de schoenspeciaalzaak, kan dank zij de toepassing van hypermoderne technologieën en meetsystemen objectief gemeten, onderzocht en geanalyseerd worden. Tevens maakt het een objectief vergelijk tussen "voor"en "na" mogelijk. Inmiddels werken in dit gedeelte vier verschillende behandelaars, ieder met een verschillende achtergrond, met dezelfde visie. In de praktijk worden voet- en houdingsklachten behandeld en worden er ook siliconen orthese's vervaardigd ter behandeling e/o correctie van verkrommingen van tenen.