Home arrow Advies arrow Advies Schoenen

 

derks_logo_nieuw_full_color.jpg

 

Derks Schoenenspeciaalzaak adviseerd u over uw schoenen

Leven met schoenen
Schoenen staan heel dicht bij de natuur. De natuurlijke materialen en anatomische vorm maken ze tot gezonde begeleiders van het dagelijkse leven. Door hun natuurlijkheid hebben ze echter meer behoefte aan onderhoud dan schoenen die chemisch behandeld zijn. Om die reden hebben we hier een paar eenvoudig uitvoerbare onderhoudsadviezen bijeen gebracht, die de levensduur en het draag komfort van uw Think!-schoenen vergroten.

Plantaardig gelooid. Het leer kan zijn vetten kwijt.
Van de leersoorten die wij verwerken is het grootste gedeelte plantaardig gelooid leer, in ieder geval het leer dat met de voet in aanraking komt. Onze plantaardig gelooide leersoorten zijn vrij van schadelijke toevoegingen als Azo-kleurstoffen, PCP, chroom, formaldehyde, etc. Een enkele onregelmatigheid in de struktuur van het leer veroorzaakt door kleine littekens of insektensteken zijn geen fouten in de bewerking, maar zuiver het bewijs van natuurlijkheid. Gevette leersoorten kunnen bij kou grauw uitslaan wanneer het ingewerkte vet naar buiten trekt.

Advies
Simpelweg met een doek weg wrijven of beter nog: verwarm de schoen met een föhn (op een lage stand), dan zal het vet vanzelf weer in het leer trekken.

Rust in plaats van druk-druk-druk
Plantaardig gelooid leer is kwetsbaar. De voet geeft tijdens zijn dagtaak veel transpiratie af. Natuurlijk leer neemt dit zuurhoudende milieu in zich op. Samen met de intensieve bewegingen die gaan en staan met zich meebrengen wordt daardoor het leer zwaar belast. Poetsen met schoensmeer geeft het leer natuurlijk vocht. Gebruik nooit “easy shine” produkten. Hun chemische samenstelling droogt het leer uit waardoor er sneller barstjes en scheurtjes ontstaan.

Advies
Laat uw schoenen regelmatig uitrusten: minstens 48 uur. De levensduur wordt hiermee (dit is bewezen) met het meervoudige verlengd.

Heet is niet lekker!
Als uw schoenen een keer nat of vochtig worden: zet ze dan nooit en te nimmer bij een direkte warmtebron als een verwarming of open haard. Stel u schoenen evenmin langere tijd aan direkte zonneschijn bloot. Het plantaardig gelooide leer kan hierdoor uitdrogen, hard en broos worden, de kleur kan uitbleken.

Advies
Laat uw schoenen langzaam drogen op kamertemperatuur. Het beste is om ze vol te stoppen met proppen krantenpapier of ze op een schoenspanner te laten rusten.

Natuurlatex leeft
Zolen van natuurlatex zijn natuurlijk schok absorberend. Door de schoenen in de buitenlucht en in de zon te dragen kan het latex van de zolen gaan oxideren en grauw uitslaan. Deze filmlaag is absoluut onschadelijk en kan eenvoudig weggeveegd worden.

Advies
Behandel uw schoenen vóór u ze gaat dragen met een vet- of silikonenhoudend onderhoudsmiddel. Door de filmlaag die dit op de schoenen legt wordt het natuurlijke materiaal voor langere tijd beschermd tegen de inwerking van de elementen. N.B. gebruik bij schoenen met een lichte kleur zool nooit een spuitbus of ander onderhoudsmiddel waar silikonen in zitten; die zorgen er namelijk voor dat de lichte zool geel uitslaat. Deze uitslag kan niet weggepoetst worden!

Voetbedden van natuurkurk: regelmatig vervangen
Onze uitneembare kurkvoetbedden bestaan voor 99% uit natuurkurk. Door intensief gebruik kunnen ze naar verloop van tijd aan stabititeit en demping/ veerkracht in gaan boeten. Doe uw schoenen en uw voeten een plezier door ze af en toe te vervangen.

Advies
Voetbedden die door intensief dragen verkleurd zijn, kunnen makkelijk met gewone leerzeep worden gereinigd.

Goede zorg houdt gezond
Draag uw schoenen op een bewuste manier, ze zullen het u met een lange levensduur belonen. Verwen ze vóór het eerste gebruik met schoensmeer en een impregneermiddel. Een schoenlepel dient niet alleen om uw hal op te sieren, in het gebruik verhindert hij het indeuken van de hielpartij van de schoen. En trapt u bij het uittrekken van de schoenen nooit tegen de hakken, maar dat is natuurlijk vanzelfsprekend.

Advies
Een schoenspanner van ongelakt hout absorbert vocht in de schoenen het beste.

Nieuwe schoenen kraken van plezier. Als ze passen.
Draag uw schoenen op een bewuste manier, ze zullen het u met een lange levensduur belonen. Verwen ze vóór het eerste gebruik met schoensmeer en een impregneermiddel. Een schoenlepel dient niet alleen om uw hal op te sieren, in het gebruik verhindert hij het indeuken van de hielpartij van de schoen. En trapt u bij het uittrekken van de schoenen nooit tegen de hakken, maar dat is natuurlijk vanzelfsprekend.

Advies
Bij krakende schoenen: inlegzool uit de schoen halen en een mespuntje talkpoeder goed over de bodem van de schoen verdelen. Vervolgens de inlegzool weer in de schoen leggen.